20 Jaar Linux

20 years of Linux.

Linux is 20 jaar geworden. Het is een Open Source besturingssyteem die overal wordt gebruikt.

Linux is één van de grootste open source projecten. Linux is een besturing systeem net zoals Windows. Echter, in tegen stelling tot Windows, Linux is een gratis besturing systeem. Twintig jaar geleden was het gratis beschikbaar maken van software een kleine revolutie. Natuurlijk werd het wel geleverd onder een licentie, de GPL licence. Deze licentie is vrij simpel en geeft een aantal vrijheden, namelijk:

  • De vrijheid om de software te gebruiken voor elk doel;
  • de vrijheid om de software te veranderen;
  • de vrijheid om de software te delen met anderen en
  • de vrijheid om de veranderingen met iedereen te delen.

Deze licentie heeft geleid tot een zeer grootte expansie van software en heeft mede geleid tot de internet zoals wij die nu kennen.

In het begin werd Linux en de open source licentie niet erg serieus genomen. Het grootste argument tegen Linux was de vraag: Waar worden de gelden vrij gemaakt voor het verder ontwikkelen van de software? Daarom dacht men dat Linux stilletjes zal verdwijnen. Maar niks is minder waar gebleken. Tegenwoordig gebruikt iedereen Linux dagelijks. Bijvoorbeeld zoekmachines draaien op Linux, maar ook deze web site, het verhandelen van aandelen gebeurd vaak op een Linux systeem, mobiele telefoons draaien op Linux en nog veel meer. Met andere woorden, Linux is overal en altijd. Waarom, omdat Linux snel, stabiel en maakbaar is.

Natuurlijk is de strijd tussen Linux en Microsoft bijna niemand ontgaan en Jim Zemlin van de Linux Foundation is daar op in gegaan bij OScon 2011 (Open Source Convention). Microsoft heeft op de zelfde conferentie aangekondigd dat ze veel meer gaat doen met Open Source en heeft Linux uitgenodigd om meer samen te werken. Hopelijk komt er een meer gezondere competitie waarbij beide besturing systemen beter op elkaar aan sluiten en waar uiteindelijk de eindgebruikers profijt van heeft. De toekomst zal bepalen welke wegen beide besturing systemen gaan maar naar mening ziet het er goed uit.

HAPPY BIRTHDAY, LINUX

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>