Bing Webmaster Tools

Bing Webmaster Tools

Bing webmaster tools is een ideale alternatief voor Google's webmaster tools maar BWT heeft ook zeer mooie functies die GWT niet heeft.

Bing is de zoekmachine van software gigant Microsoft en is in Nederland de tweede (algemene) zoekmachine. Vaak wordt Vinden.nl als tweede zoekmachine genoemd. Echter Vinden.nl is een meta-zoekmachine. Meta-zoekmachines zijn zoekmachines die verschillende andere zoekmachines gebruiken om de zoekresultaten weer te geven. Over het algemeen gebruiken deze zoekmachines de data van Google en Bing. Verder is Bing in Nederland (nog steeds) in beta. Dit betekend dat Bing bezig is om zoekmachine in Nederland te lanceren die klaar is voor gebruik. Echter Bing is in Nederland een goede zoekmachine en zeker een alternatief voor Google. Waarom Bing Nederland nog steeds in beta is, is voor mij een raadsel maar internet bedrijven hebben de vreemde gewoonte om lang in beta te zijn.

Net zoals Google (in mijn vorige artikel heb ik Google’s hulpprogramma vergeleken met Google Analytics) heeft Bing er belang bij dat informatie wordt gedeeld met de web site eigenaar of webmaster (degene die daadwerkelijk de web site beheerd). Immers de kern van Bing is om goede zoek resultaten te geven en daarbij is het belangrijk dat web sites door Bing kunnen worden gevonden. Daarom heeft Bing een gratis service genaamd Bing Webmaster Tools. Bing heeft dit jaar op 6 juni 2012 dit hulpprogramma zeer ingrijpend aangepast (voor iemand die verder wil zoeken Bing gebruikte de codenaam Phoenix), en de kwaliteit is sterk verbeterd. Ook zijn de functies uitgebreid en veel gebruikers vinden Bing Webmaster Tools qua inhoud beter dan Google Webmaster Tools. En daar is zeker wat voor te zeggen. Natuurlijk zijn er nog meer redenen waarom Bing deze service geeft, maar deze lijkt het meest voor de hand liggend.

Screenshot Bing Webmaster Tools

Hoe komt Bing aan de data?

In tegenstelling tot de meeste meta-zoekmachines heeft Bing zijn eigen crawlers en index. Crawlers zijn computer programma’s op server die het internet afzoeken naar web pagina’s. De code die op de web pagina staat wordt opgeslagen in een database. Deze database is de index. Echter de index van Bing is veel meer dan alleen de codes van de web pagina’s of web sites, de index bewaard ook bestanden zoals afbeeldingen.

De data of informatie die u in Bing Webmaster Tools vindt is komt daarom niet direct van uw eigen web site. De informatie komt uit de database van Bing zelf die de Bing crawler heeft verzameld. De informatie of data bronnen die Bing gebruikt komen van uw web site, de web site van Bing en van andere web sites. Echter de informatie die Bing geeft in de Bing Webmaster Tools is wel beperkt. Dat wil zeggen, Bing heeft meer informatie over uw web site dan wordt weergegeven in deze service.

Waarom is Bing Webmaster Tools handig?

Om beter inzicht te krijgen in hoe Bing de web site ziet. Bing geeft onder andere berichten over uw web site. Bijvoorbeeld omdat Bingbot (zo noemt Bing haar crawler) uw web site niet kon bezoeken. Maar in BWT geeft Bing ook welke verbeteringen u kan doen op uw web site. Met name voor dit laatste heeft Bing een zeer mooie interface. Bing noemt dit SEO-analyse en als men door klikt wordt er een screenshot van de pagina gegeven waar visueel wordt aangegeven waar de fouten zitten. Bing houdt ongeveer met 15 “best practices” rekening en geeft aan door middel van kleuren hoe erg ze zijn.

Een screenshot van SEO analyser in BWT

Tot slot,

Er zijn zeer zeker verschillen tussen de meer populaire Google Webmaster Tools en Bing Webmaster Tools maar beide behandelen vaak de zelfde dingen en de verschillen zijn vaak marginaal waardoor het vaak meer een smaak verschil is dan een daadwerkelijk verschil. Een groot verschil is dat voor de meeste webmasters of site beheerders is dat Google vaak eerder een web pagina bezoekt en index dan Bing. Hierdoor is de data die Google geeft in haar tool vaak meer up-to-date dan Bing. Echter dit is absoluut niet altijd waar en webmasters die beide tools elke week bekijken zullen weinig tot geen verschil zien. Daarnaast geeft de Bing Webmaster Tools meer informatie dan Google Webmaster Tools, bijvoorbeeld in Bing kan men ook de links (die Bing koppelingen noemt) onderzoeken van andere web sites in de “Koppelingverkenner”. Ook is de interface van Bing zeer intuïtief. Daarom is Bing Webmaster Tools zeker een goede keuze om te bekijken hoe zoekmachines uw web site zien. Echter tot op heden is Google de marktleider en alleen al daarom kan ook keizen voor Google Webmaster Tools in plaats van Bing maar beide services zijn gratis en kunnen tegelijkertijd worden gebruikt. Daaarom bekijk welke voor u het beste werkt.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>