Google Webmaster Tools: Configuratie – Gebruikers en Partners

Banner: Google's hulpprogramma voor webmasters: Gebruikers en partners

Een vrij onbekende functie in Google's webmaster tools die erg handig is voor grotere web sites. Hierdoor kunnen verschillende bevoegdheden worden gedeeld aan meerdere personen.

In deze twee onderdelen in Google’s hulpprogramma voor webmasters (hierna: GWT) kunt u toegang voor geven aan andere gebruikers en andere producten van Google associëren met de web site. Er zijn drie verschillende niveau’s met betrekking tot gebruikers: eigenaren, volledig en beperkt. Elk heeft zijn eigen bevoegdheden in GWT. Dit onderdeel is meer voor grotere organisaties of bedrijven die meerdere mensen op hun web site en specifiek zoekmachine optimalisatie hebben werken. Echter het kan in sommige situaties ook handig zijn om iemand toegang te verlenen maar een beperkte. Kortom een leuke functie in GWT die maar weinig belicht is en op zich voor zichzelf spreekt.

Gebruikers: ideaal om toegang tot GWT te beperken

Ik ga ervan uit dat alle (nieuwe) gebruikers een Google account hebben, daarom zal ik dit verderop niet noemen. Gebruikers zijn onder te verdelen in drie groepen:

  • Eigenaren hebben volledige bevoegdheden en kunnen ook andere eigenaren verwijderen. Ook kunnen eigenaren een adreswijziging door sturen. Een alternatief voor het toevoegen van eigenaren is om elke eigenaar te verifiëren via de vier opties.

Screenshot: Eigenaar toevoegen in Google's hulpprogramma voor webmasters

  • Volledige gebruikers zijn gebruikers met veel bevoegdheden maar kunnen geen nieuwe gebruikers of eigenaren toevoegen. Ook hebben volledige gebruikers alleen inzicht (view-only) in de adreswijziging. Ze kunnen dus niet zelf het adres wijzigen alleen bekijken of er een aanvraag is ingediend. Verder hebben ze toegang tot het aanvragen voor “heroverweging”. Een verzoek tot heroverweging wordt gedaan wanneer er sprake is van een manuele penalty. Dit is een actie die een Google medewerker heeft gedaan met betrekking tot spam. Met andere woorden, Google heeft uw web site lager in de zoekresultaten geplaatst of in het, ergste geval, geheel verwijderd omdat uw web site niet binnen de richtlijnen van Google valt.
  • Beperkte gebruikers hebben de minste bevoegdheden en hebben over het algemeen alleen inzicht (view-only) in de informatie en kunnen zelf geen acties uitvoeren.

Screenshot: Nieuwe gebruiker toevoegen aan GWT via email

Partners van Google

Partners zijn andere producten van Google waarvoor u uw web site kunt verifiëren. Bijvoorbeeld u kunt uw web site voor uw YouTube kanaal verifiëren via GWT. Echter dit is ook mogelijk via YouTube zelf, maar als de Google account op YouTube een andere is dan dient de eigenaar op GWT dit nog te bevestigen. Ook kunt u uw apps en extensies van Chrome store kunt u via deze manier verifiëren en een Google+ pagina. Partners kunnen niet de informatie zien in uw GWT. Deze functie is met name handig als u een derde partij heeft voor uw bedrijf of organisatie die, bijvoorbeeld, voor u uw YouTube kanaal bijhouden en op deze manier kunt u uw YouTube kanaal toevoegen aan uw web site terwijl u de YouTube kanaal uitbesteed aan andere. Kortom een handige functie voor organisaties en bedrijven die een slag groter zijn.

Screenshot: Partners op Google's hulpprogramma voor webmasters

Screenshot: Partner toevoegen op Google Webmaster Tools

P.S. laat u zich niet afschrikken door de naam gebruiker in deze screenshots, Google bedoelt echt partners.

Bekijk ook de andere artikelen van de tab “Configuratie” in GWT:

Settings  Sitelinks  URL Parameter  Adreswijziging

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>