Google Webmaster Tools: Configuration – Sitelinks

Google Webmaster Tools: Sitelinks

Sitelinks zijn links direct onder de zoekresultaat. Er zijn twee soorten sitelinks: uitgebreidde en een-lijn. In Google's webmaster tools kan de positie van de links worden verlaagd.

Sitelinks zijn links direct onder een zoekresultaat op Google Search voor specifieke zoek opdrachten. Vaak worden deze weergeven als de zoekopdracht de domeinnaam is maar dit is zeker niet altijd het geval. De sitelinks worden door Google geheel automatisch geselecteerd. Dat wil zeggen, net zoals de zoekresultaten, worden deze sitelinks door computer programma’s, genaamd algoritme,  geselecteerd en het is dus geen manuele handeling van Google. Ook hoeft u zich niet op de één of andere manier aan te melden. In beginsel zijn alle web sites hiervoor aangemeld en worden deze sitelinks weergegeven als de algoritme denkt dat de gebruiker er baat bij heeft.

Wat zijn Sitelinks?

Google heeft twee soorten sitelinks, één-lijn sitelinks en uitgebreidde sitelinks. Echter deze sitelinks, die onder de het project met codenaam snippet vallen, worden constant up-ge-date en er zijn meerdere soorten sitelinks gerapporteerd.

De sitelinks algoritme bekijkt onder andere naar de navigatie in een web site en welke anker tekst of alt tekst is wordt gebruikt in de links. Anker tekst is de tekst in een link die zichtbaar is in een web browser zoals FireFox, Safari of Chrome. Bijvoorbeeld een veel voorkomende sitelink in de zoekresultaten is “over ons” (een web pagina die verteld over het bedrijf of de organisatie). Vaak wordt er vanuit de navigatie, bijvoorbeeld een dropdown menu, gelinkt met de tekst “over ons” waarbij de web pagina direct achter de domeinnaam is. Dit geeft de sitelink algoritme de indicatie dat de “over ons” pagina een belangrijke pagina is binnen de web site waardoor deze pagina eerder zal verschijnen als een sitelink dan een andere pagina die dieper in de web site is. Als we kijken naar de html dan is de anker tekst het volgende:

<a href="de link">anker tekst</a>

Echter dit zijn slechts enkele signalen voor sitelinks en Google gebruikt veel meer signalen om de sitelinks en de positie ervan in de zoekresultaten te bepalen. Daarnaast kan het zijn dat er helemaal geen sitelinks worden weergegeven in de zoekresultaten. Verder wordt vaak de titel in de sitelinks afgekort. Bijvoorbeeld als u een web pagina heeft met de titel “Offerte aanvragen en contact gegevens” is het aannemelijk dat Google deze afkort naar (bijvoorbeeld) “contact” in de sitelinks. In dit voorbeeld wordt de kans dat de titel in de sitelinks wordt afgekort naar “contact” groter wanneer u naar deze pagina linkt met de anker tekst “contact”.

Demote de Sitelinks in GWT

In Google’s hulpprogramma voor webmaster kunt u alleen sitelinks demoten. Dat wil zeggen, u kan alleen aan Google vragen om een bepaalde sitelink niet meer weer te geven of lager te zetten in de sitelinks. Echter deze functie is beperkt. U kan tot en met 100 links demoten en deze actie geldt slechts 90 dagen. Dus als u een bepaalde sitelink niet wil dan kan het voorkomen dat u elke 90 deze sitelink dient te demoten. Ook duurt het enige tijd voordat deze actie in de zoekresultaten zijn verwerkt.

Echter, zoals hierboven al gehint is, de sitelinks die Google weergeeft in de zoekresultaten zijn vaak de populaire web pagina’s van een web site. Dit zijn vaak de web pagina’s die frequent bezoekers trekken en waar de click-trough ratio hoog is (wanneer deze in de zoekresultaten voorkomt klikken gebruikers hier vaak op). Verder kunt u niet aangeven welke pagina er beter is op die plek. Hierdoor kan het voorkomen dat u een pagina demote en een minder relevante pagina voor in de plaats komt. Daarom is het, over het algemeen, beter om de standaard instellingen te laten staan. De standaard instelling is een leeg veld. Maar u kunt het altijd 90 dagen proberen of tussentijds de demote verwijderen. Dus deze functie in Google Webmaster Tools is niet erg handig en (eigenlijk) te beperkt om er goed gebruik van te kunnen maken.

Bekijk ook de andere artikelen van de tab “Configuratie” in GWT:

Settings  URL Parameter  Adreswijziging  Gebruikers en Partners

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>