Lokale zoekmachine optimalisatie

Introductie voor lokale SEO

Een introductie voor lokale SEO. Allereerst de kracht van lokale zoekresultaten. Daarna kijken we naar de eigen web site, direct via Google, via een derde partij, Googlebot en Streetview.

Veel bedrijven opereren lokaal en voor deze bedrijven is het weinig zinvol om te hoog in de zoekresultaten naar voren te komen voor generieke termen. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter uit Den Haag. Deze loodgieter heeft er weinig aan om aanvragen uit Groningen te krijgen. Ook voor de aanvrager is het weinig zinvol om een loodgieter uit Den Haag te bellen als ze in Groningen woont. Daarom werken zoekmachines aan lokalisatie voor de zoekresultaten. Hier zullen we kijken naar wat de factoren zijn voor lokalisatie in Google Search. Maar allereerst zullen we kijken naar een introductie over lokale zoekresultaten.

Lokale zoekresultaten voor Google

Er zijn verschillende manieren waarop zoekresultaten worden gelokaliseerd. Bijvoorbeeld als iemand zoekt voor een bioscoop dan kan het voorkomen dat er direct zoekresultaten naar voren komen voor de stad of regio waar de persoon is. De zoekmachine kan dit doen op basis van (recente) zoek-geschiedenis, iemand heeft bijvoorbeeld al eerder gezocht met een plaatsnaam, IP-adres of voor mobiele gebruikers op basis van GPS. Voor mobiele gebruikers kan Google ook WPS (Wi-Fi-based positioning system). Deze informatie wordt verzameld samen met andere data in Google’s street view programma.

Echter de meest voor de hand liggende manier waarop lokalisatie in de zoekresultaten is de 8-pack, 7-pack of 10-pack. Dit is een box in de zoekresultaten met links naar Google Maps of de web site van de lokale onderneming. Vaak zijn er acht, zeven of tien van deze listings maar er worden ook andere vormen zoals een carousel. Hier is een screenshot van [restaurant zoetermeer]:

Lokale zoekresultaten voor restaurants zoetermeer

Zoals we zien in de screenshot worden er in de box zeven lokale resultaten weergegeven op de eerste pagina, met de naam die linkt naar de web site van het restaurant, de rating de verschillende mensen hebben gegeven, het aan beoordelingen en het adres met de telefoonnummer. Het spreekt voor zich dat het voor lokale ondernemingen zeer belangrijk is om in deze lijst naar voren te komen. Maar waar haalt Google al deze informatie vandaan?

Waar haalt Google de data voor lokale zoekresultaten vandaan?

Er zijn verschillende bronnen die Google gebruikt voor Google Maps:

Via de web site

Allereerst de web site van de lokale onderneming. Op de meeste web sites zijn adres gegevens te vinden. Soms zijn deze te vinden op alle web pagina’s van een web site (in de sitebar bijvoorbeeld), anders zijn ze te vinden op een pagina genaamd “over-ons” of een andere duidelijke aanduiding. Google crawled de web site en ziet de naam, adres, woonplaats gegevens. Echter er zijn wel twee best practises die vaak over het hoofd worden gezien waardoor Googlebot de contact gegevens beter kan begrijpen:

 • Gebruik HTML voor het weergeven van een telefoonnummer of andere contact gegevens. Regelmatig komt het voor dat de webmaster een afbeelding gebruikt om contact gegevens te presenteren. Googlebot kan de tekst in een afbeelding niet lezen, of ze gebruikt geen OCR-techniek (OCR staat voor Optical character recognition en is, beknopt, een manier voor computers om afbeeldingen om te zetten in voor computers leesbare tekst of code) om deze te lezen. Sommige webmasters doen dit omdat de tekst er creatiever (of mooier) uit ziet. Hoewel de webmaster dan de alt tekst (of alternatieve tekst) in de img element (de HTML die aangeeft dat er een afbeelding is) kan gebruiken is het af te raden om afbeelding te gebruiken voor tekst. Om de tekst er toch creatief eruit te laten zien kan de webmaster tegenwoordig gebruiken van moderne technieken zoals Google Fonts waarbij er gemakkelijk door middel van javascript zeer mooie en uiteenlopende lettertypen kunnen worden gebruikt.
 • Gebruik schema.org om een duidelijk signaal te geven aan robots zoals Googlebot dat de informatie contact gegevens zijn. Door gebruik te maken van de object Organization is de informatie duidelijker voor robots. Door middel van schema.org markup wordt additionele data toegevoegd aan de HTML code waardoor het beter leesbaar is voor robots. In de documentatie geeft Google het volgende voorbeeld:<div itemscope itemtype="http://schema.org/Organization">
  <span itemprop="name">L'Amourita Pizza</span>
  Located at
  <div itemprop="address" itemscope itemtype="http://schema.org/PostalAddress">
  <span itemprop="streetAddress">123 Main St</span>,
  <span itemprop="addressLocality">Albuquerque</span>,
  <span itemprop="addressRegion">NM</span>.
  </div>
  <img itemprop="logo" src="http://www.example.com/logo.png" />
  Phone: <span itemprop="telephone">206-555-1234</span>
  <a href="http://pizza.example.com/" itemprop="url">http://pizza.example.com</a>
  </div>
  Het vet gedrukte gedeelte is wat wordt toegevoegd en word alleen door robots gelezen.

Direct via Google

Voorbeeld zoekresultaten op Google Maps voor [pizza zoetermeer]Ten tweede kan de webmaster zich bij Google direct aanmelden. We zullen later zien waarom het kan dat hoewel de webmaster of web site eigenaar de juiste informatie direct aan Google geeft terwijl die informatie niet wordt gebruikt. Of waarom het kan dat in een zoekmachine verkeerde of onjuiste informatie wordt gegeven terwijl de informatie direct aan de zoekmachine is gegeven. Op dit moment zijn er twee manieren om een lokaal bedrijf aan te melden:

Door aan te melden voor Google Places Zakelijk. Via de dashboard kan de eigenaar van de alle informatie over het bedrijf doorgeven. Het is aan te raden om zo veel mogelijk in te vullen (een 100 procent). Maar wees wel eerlijk. Bijvoorbeeld als de openingstijden niet kloppen dan kan er men een “probleem rapporteren”. Hierdoor kan het voorkomen dat een business listing verwijderd of geblokkeerd wordt.

Door aan te melden voor Local+. Dit is een relatief nieuwe service van Google en is de sociale laag van Google. Local+ is gekoppeld aan Google+, het sociale medium van Google. Het is een Google+ pagina specifiek voor lokale ondernemingen.

Via een derde partij

Naast de web site, Google Places en Local+ koopt Google data in bij een derde partij. Het meest bekende is het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Google koopt deze gegevens in bij de Kamer van Koophandel maar neemt dit niet direct op in haar index (zeer beknopt: de index is wat men ziet in de zoekresultaten). Ze bewaard deze als een soort van overweging. Het is daarom ook niet ongewoon dat als een eigenaar zich aanmeldt bij Google Places of Local+ dat gedeelten van de data al reeds ingevuld is, bijvoorbeeld het adres of de telefoonnummer.

Een probleem wat zich hier kan voordoen is als de eigenaar bij de Kamer van Koophandel de non-mailing-indicator aanvraagt en toegewezen krijgt. In het kort, deze indicator houdt in dat de gegevens van het Handelsregister niet meer worden verkocht aan andere. Kortom de afnemers van de KvK krijgen de adres gegevens van het bedrijf niet meer. Dit betekend ook dat Google deze gegevens niet meer krijgt voor het bedrijf dat een non-mailing-indicator heeft. Hierdoor “verliest” het lokale bedrijf een data punt of bron voor Google. Daarom raadt ik aan om de mailings, hoe vervelend ook, voor lief te nemen.

Via Googlebot

Googlebot cartoonGoogle crawlt het internet en heeft tot doel om alle web pagina’s (of web documenten) op het internet te crawlen en te indexeren. Net zoals Google direct de data van het Handelsregister inkoopt doen andere bedrijven dit ook. Bijvoorbeeld de Telefoongids neemt ook data af en gebruikt deze voor de web site. Het is niet ongewoon dat als u een bedrijf nieuw registreert bij de Kamer van Koophandel dat u een paar weken daarna door de Telefoongids of de Goudengids wordt gebeld met de vraag of alle gegevens kloppen. Google op haar beurt crawlt de web site van de Goudengids of van de Telefoongids en noteert de adres gegevens of andere contact gegevens van een bedrijf. Dit is weer een bron voor Google die ze in overweging kan nemen.

Via Streetview

Streetview is een service van Google waarbij 360 graden foto’s worden gemaakt om de hele wereld visueel te maken. Het lijkt raar om Streetview hier te noemen, maar dat is het niet. Hiervoor heb ik gezegd dat Google geen OCR-techniek gebruikt voor afbeeldingen. Echter dat wil niet zeggen dat deze techniek niet bezitten. Integendeel, Google heeft een patent in gediend en gekregen om voor Streetview OCR te gebruiken om bedrijfsnamen en andere data te lezen die op de gevels staan vermeld van bedrijven. Of Google werkelijk de afbeeldingen van Streetview gebruikt en OCR toepast blijft een vraagteken. Immers het een patent en dit hoeft niet te betekenen dat Google dit daadwerkelijk doet maar het is wel aannemelijk.

Buiten de overweging of het goed is voor uw bedrijf om een mooie grote banner van canvas te hebben aan te gevel kan het ook een bron zijn voor Google.

Wat gebeurd er met alle bronnen of data punten?

We hebben gezien dat er meerdere bronnen zijn. Namelijk, de web site van het bedrijf waarbij het van belang is dat de informatie zo duidelijk mogelijk wordt aangeboden aan zoekmachines, direct aan Google door Places of Local+, door het inkopen van data zoals het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, door het wereld wijde web te crawlen met Googlebot en door de hele wereld te fotograferen via Streetview. Al deze data punten worden voor overweging opgenomen. Hierdoor ontstaat een (zeer grote) spreadsheet van allerlei bronnen.

Lokale data voor Idesthost: voorbeeld

Sommige hebben alleen het adres en de naam andere hebben het adres met de telefoonnummer enzovoort. Maar al deze citaten waar een bedrijfsnaam in combinatie met adres en plaats wordt genoemd worden toegevoegd aan de cluster (de virtuele spreadsheet) en hieruit volgt een automatische analyse (algoritme) waarbij het meest waarschijnlijke naar voren komt. Met andere woorden, het is van belang dat alle bronnen de zelfde data presenteren waardoor alleen de juiste gegevens naar voren komen in de zoekresultaten. En daardoor wordt het ook meer waarschijnlijk dat de lokale onderneming wordt opgenomen in de acht-pack op Google Search.

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>