Malware notificatie in Google’s hulpprogramma voor webmasters

Banner Malware functie in Google's hulpprogramma voor webmasters

Helaas komt malware zeer vaak voor, maar Google helpt webmasters om malware te detecteren en te verwijderen. Om gebruikers te beschermen plaatst Google vaak een banner.

Om gebruikers van Google’s zoekmachine te beschermen kan Google de zoekresultaten die malware bevatten verwijderen. Maar meestal geeft Google een waarschuwing in de zoekresultaat zoals: “Deze site bezoeken kan schade toebrengen aan uw computer” of “This site may harm your computer”. Echter dit is niet erg effectief omdat de malware op dat moment nog steeds op het internet is. Daarom stuurt Google berichten naar webmasters (beheerders van web sites). Deze berichten worden weergegeven in Google’s webmaster tools (hierna: GWT) maar er worden ook e-mails verstuurd naar acht verschillende e-mail adressen.

Als een web site gehackt is dan is GWT zeker één de plek om naar toe te gaan. Google levert onder de categorie gezondheid en de tab malware zeer veel informatie en data over waar de malware is en of de malware nog actief. Kortom de malware sectie is een geweldige bijdrage aan een veiliger internet. Allereerst dient de web site schoon gemaakt te worden. Daar zal ik niet naar kijken omdat dit vaak specifiek ik voor content management systeem of software (hierna: CMS) die gebruikt wordt voor op de web server. Daarnaast heeft Google er een mooi artikel over geschreven. Laten we kijken naar de mogelijkheden in GWT.

Waarchuwing verwijderen en Malware review

In de malware waarschuwing worden een aantal URL’s weergegeven die besmet zijn. Vaak is dit slechts a populatie van de URL’s die ge-hackt zijn. Maar via deze URL’s is het makkelijker om te zien waar de hack is in de CMS. Echter het is niet ongebruikelijk dat wanneer een webmaster denkt dat de web site schoon is de web site binnen een aantal dagen weer ge-hackt is of blijkt dat de hack nog steeds actief is. Daarom wordt het ook aangeraden om alle wachtwoorden te veranderen (uit voorzorg). Naast de waarschuwing op Google Search komt het ook vaak voor dat browsers ook een waarschuwing geven en de pagina niet laden.

Wanneer een webmaster zeker weet dat de web site schoon is kan die een malwarecontrole aanvragen. Dit is een volledig automatisch proces. Server van Google door middel van een programma gaan kijken op de web site inderdaad schoon is. Het voordeel is dat deze manier veel meer ziet dan een menselijke herzien. Immers computers zijn meer precies dan mensen die wel eens iets over het hoofd zien. Als de malware nog steeds actief is dan zal Google dit weer naar voren brengen. De waarschuwing die wordt gegeven in de zoekresultaten worden pas verwijderd als de malware review succesvol is. Over het algemeen, wordt de waarschuwing binnen een dag verwijderd.

Verzoek tot heroverweging

Google Search heeft richtlijnen om webspam te weren uit de zoekresultaten. Hierbij gaat het om web sites die manueel door een Google medewerker zijn aangemerkt als spam. Eén van de richtlijnen zegt dat een web pagina niet vol gepropt mag worden met sleutelwoorden. En, helaas, naast malware zoals virussen kan het ook voorkomen dat de hacker web pagina(‘s) op een web site vol zet met allerlei sleutelwoorden of keywords. Een ander voorbeeld is cloaking. Hierbij krijgt Googlebot iets anders geserveerd dan andere bezoekers, bijvoorbeeld Googlebot wordt ge-redirect naar een pagina buiten het domein. Omdat dit tegen de richtlijnen van Google Search is dient de webmaster een “verzoek tot heroverweging” of “reconsideration request” indienen. Hierbij vraagt de webmaster aan Google vragen om de anti-spam maatregel ongedaan te maken. Als het om een gehackte web site gaat en de web site is geheel schoon dan wordt de manuele penalty vaak snel ongedaan gemaakt. Maar meldt dat de web site ge-hackt was in het verzoek. In het kort, malware kan ook leiden tot een manuele penalty als de hack de richtlijnen van Google overtreedt.

Vaak gaat het hierbij om hacks die specifiek voor Google zijn bedoeld. Om deze op te sporen kan gebruik worden gemaakt van de functie “ophalen als Googlebot” (of lees mijn vorige artikel). In dit soort situaties is het ook mogelijk dat er geen malware waarschuwing komt en dat de web site alleen een manuele penalty heeft en daardoor is er ook geen malware review mogelijk. De enige manier in GWT om dit op te sporen in deze situatie is door de functie “ophalen als Googlebot”.

Bekijk ook de andere artikelen van de tab “Gezondheid” in GWT:

Site-fouten  URL-fouten  Crawl statistieken  Geblokkeerde URL’s  Ophalen als Googlebot  Indexeringstatus

Geef een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*
*

De volgende HTML tags en attributen kunnen worden gebruikt: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>